Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şerafettin Özdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Dr. Larry Lytle ile eş zamanlı yaptıkları çalışmada, lazer uygulamasıyla el kireçlenmesinde ağrı kesici kullanımını azalttıklarını bildirdi.
Dr. Özdoğan,yaptığı açıklamada, Dr. Larry Lytle’nin 1994 yılından beri lazer tedavisiyle ilgilendiğini, bu konuda ABD ve bir çok ülkede seminer verdiğini, lazer tedavileri konusunda uzman olduğunu belirtti.
Daha önce eş zamanlı olarak yaptıkları el kireçlenmelerinde lazer çalışmasıyla, bu hastalıkta ağrı kesici kullanımını azaltan sonucunu kutlamak ve lazer tedavisiyle ilgili tüm dünyada ses getirecek yeni projelerin detaylarını konuşmak için İzmir’de bir araya geldiklerini ifade eden Dr. Özdoğan, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 20 yıldır doktorum. Dr. Lytle gibi ben de 16 yıldır lazer tedavisi ve akupunktur ile ilgili çalışmaktayım. Daha önce Amerikalı ekiple yaptığımız çalışmanın yanında diz kireçlenmesinde lazer tedavi yönteminin kullanılmasına yönelik uygulamalar geliştirdik. Sabit dalga boyu özelliğinde ışık olan lazerin, özellikle düşük enerjili olarak kullanımında şimdiye kadar yapılan bir çok çalışmada ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadı. Tıpta kullanılan çok farklı tipleri olan lazer yöntemi, doğru tedavi protokolleriyle bir çok hastalıkta iyileşmeye daha hızlı ve kolay ulaşılmasını sağlayan, son yılların ve geleceğin bir tedavi metodudur. Biz de Dr. Lytle ile yılların verdiği deneyimlerimizle kazandığımız başarıları, insanlığın genel hizmetine sunmak için bilimsel platforma taşıyıp çeşitli çalışma projeleri düzenleyerek, bu alandaki gelişmelere katkıda bulunmak istiyoruz."
Dr. Özdoğan, şeker hastalarında ilaç tedavisine destek olarak lazer tedavi yöntemini geliştirdiklerini, dahiliye uzmanı doktorlarla koordineli olarak yapılan ve üniversite etik kurul onayıyla başlanan bu çalışmanın son aşamasında olduklarını, yakın zamanda bilimsel platformda yayınlanacağını söyledi.
Yeni projeler için de Türkiye’de üniversiteler ile temaslarının devam ettiğini ve önceki çalışmalar gibi yeni lazer çalışmalarının da ilgili branşların desteğiyle tamamen bilimsel platformda yapılmasını arzuladıkları dile getiren Dr. Özdoğan, "Lazer tedaviyle genel populasyonda yaygın olarak görülen rahatsızlıkları da ele alarak, aynı zamanda koruyucu sağlık hizmetiyle birlikte sporcu ve çalışan performansını artıracak yeni projeleri uygulamaya koymak üzereyiz. Çalışmaların bilimsel olarak tamamlanmasından sonra detayların kamuoyuyla paylaşımının doğru yaklaşım olduğunu düşünüyoruz"diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder